fejlec logo magyar    english   

Szója tanácskozás és bemutató a Lajtamagnál

Seiwerth Gábor mert nagyot álmodni, amikor 2012-ben az FM főbejáratánál, egy fehérjenövények termesztésének fejlesztéséről szóló rendezvény után azt mondta: Ha mi nem szervezzük meg magunkat, akkor ebből nem lesz semmi.
És megszervezte, néhány a szója iránt elkötelezett szakember közreműködésével. (Ennek részleteit egyszer majd megírom, talán a 2018-as olajnövényes extra különszámunkban.)
Ez volt a múlt és az indulás, de miről szól a jelen?
Gábor álmait az örökösök, Seiwerth Anna és Márton igyekeznek és akarják is valóra váltani, az időközben megalakult Magyar Szója Egyesülettel együttműködve.

seiwerth anna marton
Anna és Márton bizakodva néz a jövőbe. A két ügyvezetőnek meg van az oka a derűlátásra, mert – ahogy ez néhány multinál szokásban van – az első félév végén zárták az előző gazdálkodási évet.
Az eredményeket firtató kérdésemre, egymásra néztek és szinte egyszerre mondták: nincs okunk panaszra.

Szeptember 8-dikán Héderváron tartotta a Lajtamag – ahogy az elmúlt évben is – szokásos szója tanácskozását és a fajtabemutatót. A terem megle hetősen szűknek bizonyult, olyan nagy volt az érdeklődés.
hedervar szoja bemutatoA vendégeket Seiwerth Anna köszöntötte, némi meghatottsággal, amikor édesapjára emlékezett, meg talán azért is, mert ilyen nagyszámban megjelenő gazdára nem számítottak. Úgy tűnik, a szója változatlanul a figyelem középpontjában van, bár ez az év sokaknak némi csalódást fog okozni.
És a kukorica nem? Teszem fel halkan a kérdést, hiszen ez a két növény „kéz a kézben jár”. A legjobb kukorica talajok egyben a szója számára is kedvezőek. (Azóta hetes eső köszöntött be, most meg az lesz a baj.)

dr gyuricza csabaDr. Gyuricza Csaba a NAIK főigazgatója a fehérjeproblémáról beszélt. A mai napig 600-700 ezer tonna zömmel GM szójadara érkezik Magyarországra, miközben az itt megtermelt GM-mentes szója felét exportáljuk, kihasználva annak piaci előnyeit. A kormányzat is magáévá tette a fehérjenövények fejlesztésének gondolatát és megbízta a NAIK-ot egy középtávú fehérjestratégia kidolgozásával. Ehhez minden ötletet, javaslatot szívesen fogadunk, mondta a főigazgató.
Kitért az öntözésfejlesztés szükségességére, nem először, mert van néhány vízigényes növény a szántóföldi kultúrák között is, amelyek öntözés nélkül – legalábbis eredményesen – nem termeszthetők.
(Ebben az öntözés témában, ez a megnyilatkozás volt az utolsó csepp a pohárban. Felkaptam a vizet, mint egy rendes szivattyú és szétfröcsögtem a mérgemet a honlapunkon olvasható számomra kitalált blogban: Az (öntözetlen) tábla széléről címmel.

dr novak laszloDr. Novák László a Magyar Szója Egyesület elnökségi tagja ismertette a szervezet tevékenységét, többek között a honlapjuk működtetését, a Donau Soja tagságot, az éves rendezvényeket, és különböző K+F programok kezdeményezését.
Célként jelölte meg az egyesület taglétszámának növelését, a szélesebb körű érdekérvényesítés érdekében.
Megemlítette, hogy a NAIK által koordinált Nemzeti Fehérjetakarmány Programban aktívan részt kívánnak venni. Tevékenységüket elméleti és gyakorlati ismeretekre alapozva technológiai tanácsadással is tervezik kibővíteni.
Az idei év szakmai programjairól elmondta, hogy 6 helyszínen 18 szójafajtával összehasonlító kísérletet állítottak be, kiegészítve oltási kísérlettel. Részletes beltartalmi vizsgálatokat is végeznek és az adott tájegységre fajtaajánlattal szolgálják a termelők érdekeit.
Előadását azzal zárta, hogy minden jelenlévőt bíztatott a Szója Egyesületbe való belépésre, a hatékonyabb érdekérvényesítés érdekében.

kruppa bertalanpolgar zoltanElhangzott még két előadás az egyik a Donau Soja munkatársa Kruppa Bertalan részéről a szója világpiaci helyzetéről, a másik a Galldorf Zrt. szója felvásárló és feldolgozó cég képviselője Polgár Zoltán a szója felvásárlási árának alacsony voltán „kesergett”, ahogy ezt a kereskedők szokták, és magyarázta a bizonyítványt, hogy a nemzetközi helyzet így-meg úgy...

A terembéli foglalkozást a szója fajtakísérletek bemutatása követte. Igényes és szépen adjusztált kísérletet láttunk, amely a helyi szakemberek munkáját dicséri.


Ahogy elindultunk a kísérleti tér felé, el kellett haladnunk a burgonyabogár szobra előtt. (Erről már írtam egyszer és most – ahogy mondják, – ismét elfordult bennem a borjú.)
Hazaérve izibe tollat ragadtam, hogy megírjam a következő háborgásomat a honlapunkra: A (burgonya) tábla széléről címmel.
Ezeket a blog dolgokat a ráutaló magatartás céljával említettem, hogy ne csak az újságot, de a www.agroforum.hu weblapunkat is „lapozgassák”.

Dr. Bódis László

Forrás: Agrofórum

logo szurke © 2019 LAJTAMAG Mezőgazdasági Termelő, Szolgáltató és Kereskedelmi Kft. ÁSZF  
Cím: 9246 Mosonudvar, Bereki u.1.  
Telefon: +36 96 578 280  ● Fax: +36 96 578 288 ● e-mail: Impresszum  
facebookyoutubeinstagram Jogi nyilatkozat  
Oldalunkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.