fejlec logo magyar    english   

Megjelent a zöldítés és a termeléshez kötött támogatások szabályait több ponton is átíró módosítás. Az alábbiakban a lényegesebb pontokat foglaljuk össze röviden.

Nitrogénmegkötő növények
A nitrogénmegkötő növények akkor is elfogadottnak minősülnek, ha a jogszabály 2. mellékletében felsorolt növények vagy azok nem nitrogénmegkötő növény keverékével a nitrogénmegkötő növény csíraszám aránya meghaladja az 50%-ot.

A nitrogénmegkötő növényekkel, azok keverékeivel, vagy a nitrogénmegkötő növényekkel és nem nitrogénmegkötő növények keverékeivel bevetett ökológiai jelentőségű területként figyelembe vett területen a minősített szaporítóanyag felhasználását a mezőgazdasági termelőnek
a) a minősített szaporítóanyag címkéjének másolatával, vagy
b) a minősítést igazoló bizonyítvány másolatával
kell igazolnia, és a minősített szaporítóanyagot igazoló dokumentumokat öt évig meg kell őriznie, amelyet a Kincstár helyszíni ellenőrzés keretében jogosult ellenőrizni.”

Ökológiai jellegű másodvetés
Az ökológiai jelentőségű másodvetés esetén eltörölték a július 1-i időkorlátot, így a tárgyévre az egységes kérelemben bejelentett első növény betakarítása után és a következő év első növényének vetése előtt, tárgyév október 1-jéig vetett keverék is elfogadható. Tehát most már akár júniusban is vethető zöldtrágyanövény.

Új szabály, hogy az ökológiai jelentőségű másodvetésnek a vetéstől számított legalább hatvan napig jelen kell lennie a mezőgazdasági termelő földterületén.

Új növények kerültek be az ökológiai másodvetésként vethető növényfajok közé:

  • Sziki kender (Crotalaria juncea L.);
  • Négermag (Guizotia abyssinica);
  • Abesszin vagy etiópiai mustár (Brassica carinata);
  • Fekete zab (Avena strigosa);
  • Pannonbükköny (Vicia pannonica);
  • Len (Linum usitatissimum);
  • Takarmánybaltacim (Onobrychis viciifolia)

Az ökológiai jelentőségű másodvetésként figyelembe vett területen a mezőgazdasági termelőnek a 3. melléklet szerinti növényfajok keverékéből álló vetőmagok felhasználását:
a) a 9/2015. (III. 13.) FM rendelet 8. melléklete szerinti gazdálkodási napló GN01, GN06, GN17, GN18 és GN19 betétlapjaival,
b) a minősített szaporítóanyag címkéjének másolatával, vagy
c) a minősítést igazoló bizonyítvány másolatával
kell igazolnia, és a vetőmagok felhasználását igazoló dokumentumokat öt évig meg kell őriznie, amelyet a Kincstár helyszíni ellenőrzés keretében ellenőrizhet.

Termeléshez kötött támogatás
Az állattartókat érintően is több változás jelent meg, azonban a növénytermesztést illetően mutatunk be több fontos változást.
Az olajretek – a korábban beharangozottaknak megfelelően – kikerült a támogatható növények köréből. Az olajtökre pedig külön jogcímen: ipari olajnövények kategóriában lehet támogatást igényelni.

A szálas fehérjetakarmánynövények esetében a vetőmag célú lucerna minimális vetőmagmennyiségét csökkentette le a jogszabályalkotó 8 kg/ha-ra, a bíborherét pedig egységesen 10 kg/ha-ra. Ezen kívül több hereféle minimális vetőmagmennyisége is csökkent.

A teljeskörű információkért kérjük hívja területileg illetékes szaktanácsadó kollégáinkat vagy írjon emailt az email címre!

logo szurke © 2019 LAJTAMAG Mezőgazdasági Termelő, Szolgáltató és Kereskedelmi Kft. ÁSZF  
Cím: 9246 Mosonudvar, Bereki u.1.  
Telefon: +36 96 578 280  ● Fax: +36 96 578 288 ● e-mail: Impresszum  
facebookyoutubeinstagram Jogi nyilatkozat  
Oldalunkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.