fejlec logo magyar    english   

Megkezdődött a tavaszi szezon, földbe kerültek a tavaszi kalászosok (tavaszi búza, árpa, zab); borsó, tavaszi bükköny; mustár, facélia, olajretek, ugar keverékek, lucerna és egyéb herefélék.
A legtöbb kultúránál majd állományban kerül sor a gyomirtásokra, de a borsóvetéseknél máris aktuálissá vált a gyomirtás az egy- és kétszikű gyomnövények ellen.

Az állólucerna és az őszi vetésű bíborhere gyomirtása is erre az időszakra esik. A kora tavaszi időszakban a még fejletlen állományban teret nyerhetnek: a pásztortáska, a szikfűfélék, a pipacs stb., egyszikűek közül a nagy széltippan.

A kalászosok gyomirtás is lassan esedékes, az első gombaölős kezelésekkel és a szárszilárdítással egy menetben, esetleg a gyomirtás a folyékony nitrogénoldat kijuttatásával együtt.
Különösen fontos most a repcetáblák vizsgálata, a sárgatálas előrejelzés. A repce első rovarölős kezelése nagyon fontos; meghatározhatja a későbbi termésmennyiséget.

Az ormányosok 7-9 °C-on mozgolódni kezdenek, 15 °C felett pedig már tömeges a táblára való betelepedésük. Mivel a nagy repceormányos tömeges megjelenése után viszonylag hamar már tömegesen szúrásnyomokat is találunk a száron, a védekezéssel nem szabad késlekedni!

A fehér mustár és olajretek tábláknál a korai időszakban a földibolhák kártétele okozhat gondot, a területek folyamatos bejárásával lehet megállapítani a védekezés optimális időpontját.

Érdemes előre gondolkodni és számolgatni, mivel az idei szezonban is lehet olyan növényvédő szeres csomagokat beszerezni, melyek egyidejűleg több probléma ellen adnak megoldásokat, de a csomagban megvásárolt növényvédő szerek ára jelentősen kedvezőbb lehet, mint a külön-külön megvásárolt termékeké.

logo szurke © 2019 LAJTAMAG Mezőgazdasági Termelő, Szolgáltató és Kereskedelmi Kft. ÁSZF  
Cím: 9246 Mosonudvar, Bereki u.1.  
Telefon: +36 96 578 280  ● Fax: +36 96 578 288 ● e-mail: Impresszum  
facebookyoutubeinstagram Jogi nyilatkozat  
Oldalunkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.