fejlec logo magyar    english   

Veszélyes áruk szállítására jogosító engedélyek érvényessége
Aki 2015-ben vagy korábban vett részt ADR oktatáson, az érvényességi idő lejárta és a jogszabály változása miatt legkésőbb a naptári év végéig oktatáson kell részt vennie.
Ez nem érinti a csak mezőgazdasági vontatóval vagy lassújárművel üzemanyagot és vegyszereket szállító, hatóság által kiállított jogosítvánnyal rendelkező személyeket. Annak a jogosítványnak nincs lejárati ideje, viszont az ADR szerint közúti járműnek minősülő járművel történő szállításra nem jogosít.

A linuron hatóanyag visszavonásáról
Az engedélyező hatóság a linuron hatóanyagot tartalmazó Afalon Dispersion és Nuflon gyomirtó permetező szerek forgalomba hozatali és felhasználási engedélyét 2017. június 3-i hatállyal visszavonta. Az engedélyező hatóság a meglévő készletek forgalmazására és felhasználására türelmi időt biztosít.
A Lajtamag Kft. a többi kereskedőhöz hasonlóan a meglévő raktárkészleteit 2017. december 3-ig értékesítheti. A szer felhasználása a termelők számára 2018. június 3-ig engedélyezett.

Időszerű növényvédelmi munkák
Sok helyen az egyszikű gyomok, a gabona árvakelés megelőzte fejlődésében az őszi káposztarepce vetéseket. Védekezni akkor érdemes ellene speciális egyszikűirtó készítményekkel, amikor a füvek már lombfelülettel, legalább 3 valódi levéllel rendelkeznek, amin keresztül a gyomirtó szert képesek felvenni. Lehetőleg más készítménnyel ezeket a gyomirtó szereket ne keverjük. A tavaszi gyomirtás már csak korrekciónak tekinthető, ha vetés előtt nem történt meg a gyomirtás, 2-4 leveles repcében célszerű elvégezni, több hatóanyagot tartalmazó készítménnyel.
Széltippannal ismerten fertőzött területeken mindenképpen az őszi gyomirtást célszerű előnyben részesíteni.
Őszi káposztarepcében a rovarkártevők ellen a folyamatos megfigyelés, területbejárás nagyon fontos! Még a csávázott repcéknél is szükséges lehet az őszi kezelés.

Időszerű tápanyagellátási munkák
A növények harmonikus fejlődését segíti a kiegyensúlyozott tápanyagellátás. A lombtrágyák szerepe elsősorban a korrekció: minőségjavító, mennyiséget növelő hatásuk van a kultúrnövényekre, hiánybetegségek kialakulását akadályozzák meg. Őszi káposztarepcében eredményes az ősszel – akár más készítményekkel egyidejűleg – kijuttatott lombtrágya. A kén életfontosságú aminosavak építőeleme, hiányában a növények fejlődése lelassul, a levelek sárgulnak, az alsó levelek vörösesen elszíneződnék. Jelenléte fokozza a gyökerek növekedését, a növények fagytűrő képességét. A foszfor és a bór a gyökérfejlődést segíti.

logo szurke © 2019 LAJTAMAG Mezőgazdasági Termelő, Szolgáltató és Kereskedelmi Kft. ÁSZF  
Cím: 9246 Mosonudvar, Bereki u.1.  
Telefon: +36 96 578 280  ● Fax: +36 96 578 288 ● e-mail: Impresszum  
facebookyoutubeinstagram Jogi nyilatkozat  
Oldalunkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.