fbpx
fejlec logo magyar    english   

seiwerth annaGyőrben és Szombathelyen került megrendezésre a Lajtamag Kft. két regionális partnertalálkozója, melyeken nagy létszámban jelentek meg kereskedő, vetőmag-előállító és vásárló Partnereink. Ezúton is köszönjük a részvételt Partnereinknek és Előadóinknak!

A rendezvényeken Seiwerth Anna és Seiwerth Márton beszéltek a Lajtamag Kft. jövőképéről és a további együttműködési és fejlődési lehetőségekről. Cégünk ügyvezetői elmondták, hogy folytatni kívánják az édesapjuk által megkezdett munkát, hiszen maguk is ebben nőttek fel, ebben van a jövőnk. A továbbiakban is számítanak minden Partnerre, akik eddig kapcsolatban voltak a Lajtamag Kft.-vel, vagy épp most kezdik együttműködésüket a céggel.

seiwerth martonRéder Richárd Nyugat-Dunántúlért felelős szaktanácsadó kollégánk tájékoztatta a résztvevőket a tavaszi vetőmagkínálatról. Bővebben esett szó az ES Mentor, SY Eliot és Steara szójafajták kiváló eredményeiről és kedvező árairól. Beszélt a hamarosan újként bevezetendő zöldtrágya keverékek kedvező hatásairól és a talajéletben betöltött szerepükről. Kollégánk kiemelte, hogy gazdák igényeinek megfelelő egyedi keverékeket is elő tudunk állítani.

Dr. Nagy Ida növényvédelmi szakmérnök és a Lajtamag Kft. növényvédőszer kereskedelméért felelős kolléganőnk ismertette a szója legújabb gyomirtási technológiáit. Beszámolt a 2015. és 2016. évi tapasztalatokról. Kiemelte, hogy a szója kapás növény, ezért akként is kellene kezelni. Fontos tudni, hogy a szója a gyomirtószerekre fitotoxikus tünetekkel reagál (fajtánként eltérő mértékben), ezért a vetést, a sorközművelést és a vegyszeres gyomirtást is ennek megfelelően tervezzük.

nagy idaGyőrben Légrády Gábor, Szombathelyen pedig Szabó Levente és kollégái tájékoztatták a megjelenteket az immár a Magyar Államkincstár által kezelt kifizetési aktualitásokról. Jelezték, hogy a kérelmek feldolgozása és a kifizetések folyamatosak, így a gazdák bizton számíthatnak a támogatási összegekre. Szó esett a zöldítéshez és a termeléshez kötött támogatások kapcsán felmerült problémákról. Mindkét helyszínen elhangzott, hogy a zöldítést leginkább a nitrogénmegkötő növényekkel (kb. 210.000 ha), ökológiai célú másodvetéssel (zöldtrágyázással; kb. 190.000 ha) és ugaroltatással (kb. 85.000 ha) teljesítették a gazdák 2016-ban.

Az előadások sorát Bányai Tibor zárta, aki elmondta, hogy a zöldítés, az AKG, a termeléshez kötött támogatások és a nem termelő beruházások kapcsán milyen szempontokat kell figyelembe venni a vetőmagok megválasztása során. Tájékoztatta továbbá a megjelenteket a zöldítés és a termeléshez kötött támogatások 2016. őszi és a várható 2017. tavaszi változásairól. Elmondta, hogy a zöldítésben a zöldtrágyanövények közé előreláthatólag új növények kerülnek felvételre, többek közt a négermag. Ez a változás láthatóan a piaci igényekre történő válasz az FM részéről.

Az előadásokat követően Partnereinket ebédre hívtuk, mely közben kötetlen beszélgetés folyt az elhangzottakról, terveinkről.

lajtamag rendezveny 2017

 

logo szurke © 2019 LAJTAMAG Mezőgazdasági Termelő, Szolgáltató és Kereskedelmi Kft. ÁSZF  
Cím: 9246 Mosonudvar, Bereki u.1.  
Telefon: +36 96 578 280  ● Fax: +36 96 578 288 ● e-mail: Impresszum  
facebookyoutubeinstagram Jogi nyilatkozat  
Oldalunkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.