fejlec logo magyar    english   

2015-től az új szabályozások szerint a gazdaságokban az összes terület 5 %-án ökológiai területet kell fenntartani, amit például 16,67 %-nyi területen történő köztesnövény-keverék termesztésével is teljesíteni lehet. Ez főként kukorica és egyéb kapás növények termesztésével foglalkozó gazdaságokban lehet érdekes. A szabályozás lehetővé teszi a kukorica mulccsal történő talajtakarást és a kukorica termesztés további előnyeit is hangsúlyozza.

A köztesnövények növekedése védi a talajt az eróziótól, elősegíti a talajéletet, és ezen keresztül javítja a talajszerkezetet a kukorica számára. A jó gyökérképződés miatt stabilizálja a talajszerkezetet és javítja a talaj tűrőképességét.

Széles választék – a talajok igényeinek megfelelően

A köztesnövényekkel szemben támasztott követelmények sokfélék. A legfontosabbak a jó gyomelnyomó képesség, a jó gyökérképződés, valamint az, hogy télen biztosan elfagyjon. Tavasszal törékenynek kell lennie, hogy a kukoricát probléma mentesen lehessen vetni. Ezen kívül a virágzó köztesnövények a méhek számára természetes méhlegelőt biztosítanak.
A nagy választékban rendelkezésünkre álló köztesnövények esetében meg van a lehetőség, hogy a termőhelynek megfelelő olyan keverékeket használjunk, ami homogén állományt alakít ki.

Olajretek
Erőteljes gyökérképződése révén mély gyökérrendszert fejleszt ki a talajban, így nagymértékben segíti a tápanyagok és a víz szállítását és raktározását.

Facélia (mézontófű)
Ugyanolyan jó, mint az olajretek, képes kitölteni a lyukakat a talajban, és száraz körülmények között is jól fejlődik. Vonzó a méhek számára, és miután elfagy, sötét színűvé változik, ami segíti a talaj felmelegedését.

Alexandriai here
Gyengébb tápanyag ellátás mellett is jól fejlődik. Ugyanúgy, mint a hüvelyesek nitrogént szállít és kitölti a talajban lévő lyukakat, amit a tömörödés okoz.

Nagy magvú hüvelyesek
A borsó, a bükköny, vagy a bab érdekesek lehetnek, mint nitrogén szállítók. A borsó jól bírja a szárazabb körülményeket is, a bab jó vízgazdálkodás mellett nagy és erős gyökeret fejleszt.

Zab
A zab egy olyan kultúra, ami gyengébb talajokon is jól növekedik. Hosszú vetési idő áll rendelkezésre és bojtos gyökerével a sekélyebb talajrétegeket is teljesen átszövi.

Mustár
A mustárnak a legerőteljesebb talaj feletti növekedése, ezért késői vetésnél a mustár a legjobb zöldtrágyanövény. Biztosan elfagy és tavasszal könnyen törő anyagot hagy maga után.


A vetésidő, a trágyázás, a vetésforgó és a vetés technológiája is befolyásolja az összetételt

A vetésidőnek döntő szerepe van a megfelelő növényfejlődésben. A régió fekvésétől függően a hüvelyesek vetésideje augusztus 10-20 között van, a mustárt ezzel szemben 3 héttel később is lehet vetni. Az olajretek és a facélia vetési ideje augusztus 20-30 között van. A zab vetésideje is némileg változtatható. Fontos, hogy a növények megfelelő szárat képezzenek, virágozzanak és télen biztosan elfagyjanak. A köztesnövény-keverékek optimális vetési ideje augusztus közepén van. A legjobb, ha korán lekerülő gabonafajták után vetjük, mint például az őszi árpa, vagy egy korai őszi búzafajta után. A szeptemberi vetéshez csak a mustár megfelelő, ami viszont önmagában nem hoz megfelelő mennyiségű zöld növényi részt.

A vetésforgó egy további fontos kritériuma a köztesnövény keverékek összetételének. A kukorica sem mindig ajánlott, de például egy szoros repce növényi sorrendben (3 év) a keresztesvirágúakról teljesen le kell mondani, a káposztalepke veszélye miatt. Itt a facélia, az alexandriai here, a zab vagy a nagy magvú hüvelyesek állnak rendelkezésre. Az olajretek sokkal kevésbé hajlamos a káposztalepke kártevő megjelenésére, mint a mustár, ezért keverékben problémamentesen vethető kukorica előtt is. A cukorrépa, vagy burgonya esetében a nematóda csökkentő keverékek lehetnek hasznosak.

Az utolsó előírás a vetés technológia. A gazdaság termesztési rendszerétől függően a talajmunkálatokat  ekével vagy kultivátorral tudják elvégezni. Direkt vetésnél a vetőgéppel rögtön biztosított a talaj elmunkálás is, a homogénen fejlődő állomány és ezáltal a jó gyomelnyomó képesség. Néhány kultúránál, mint például a nagy magvú hüvelyeseknél és a zabnál ez a vetési eljárás tiltott. Az extenzív termesztési eljárásoknál a kultivátor vagy a tárcsás borona és az apró mag vetőgép a mustár mellett az olajretekben, facéliában és az alexandriai herében is megengedett. Előírás, hogy a vetést frissen elmunkált, nedves talajba kell elvégezni.

Előny a korai érésű kukorica fajták számára

A gyomos talajokon kukorica vetése előtt egy totális herbiciddel végzett kezelés elengedhetetlen, hogy a kukorica konkurencia nélkül fejlődhessen. A kukoricánál nem szükséges az intenzíven elmunkált magágy. A jól elvégzett talajmunkák (nagyon jó a tárcsás csoroszlya nyomóhengerrel) elősegítik a talajfelszínen maradt köztesnövény keverékek növénymaradványait a jó erózióvédelemben és táplálékot jelentenek a földigiliszták számára.

Ha a talaj felmelegedése késik a szokásos vetési időhöz képest, a korai érésű kukoricának sok előnye van. A N/P trágyázás a korai fejlődés elősegítéséhez tanácsos.

Következtetés

A köztesnövény keverékekkel történő talajtakarás sok kukorica termelő gazdaságban érdekes alternatíva lehet a zöldítés követelményeinek teljesítésére. Fontos a kora téli fejlődés és köztesnövény keverékek célzott kombinációja, amik kielégítik az igényeket és homogén állományt képeznek.
A talajtakarás csökkenti az eróziót és javítja a talaj termőképességét, és rosszabb években stabilizálja a hozamokat.

 

logo szurke © 2019 LAJTAMAG Mezőgazdasági Termelő, Szolgáltató és Kereskedelmi Kft. ÁSZF  
Cím: 9246 Mosonudvar, Bereki u.1.  
Telefon: +36 96 578 280  ● Fax: +36 96 578 288 ● e-mail: Impresszum  
facebookyoutubeinstagram Jogi nyilatkozat  
Oldalunkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.