fejlec logo magyar    english   

Az egyik meghatározó feladat a napokban a szója posztemergens gyomirtásának kiválasztása. Ezért ebben a hónapban erre a témára helyezzük a fókuszt.
Elvileg a szóját egy jó kultúrállapotú, gyommentes területbe vetettük, és már túl vagyunk a preemergens gyomirtáson. Ha a területen mégis tömegesen kelnének gyomok, a szójával egyidőben, vagy azt megelőzve, - rendelkezésünkre áll még néhány lehetőség.

A legegyszerűbben megoldható probléma, ha magról kelő vagy évelő fűfajok vannak a területen, mert ellenük a szójában engedélyezett egyszikű irtó készítményekkel eredményesen lehet védekezni, a megfelelő dózis kiválasztásával. Engedélyezett készítmények: Agil 100 EC, Leopard 5 EC, Pantera 40 EC, Select 240 EC, Select Super, Targa Super.  

A NéBiH növényvédő szer adatbázisa alapján összeállítva közöljük azoknak a hatóanyagoknak az leírását, melyeket állománykezelésben a kétszikű gyomfajok ellen lehet felhasználni:

 • bentazon

  Benta 480 SL, Basagran, Troy 480
  A készítmény egy vegetációs időszakban csak egy alkalommal használható! Szójában a kezelést a kultúrnövény 8-12 cm-es fejlettségénél, 1-3 lombleveles állapotában (BBCH 11-13), a magról kelő kétszikű gyomnövények 2-4 leveles fejlettségi állapotában kell elvégezni 2,0 l/ha szermennyiséggel. Szójában a készítmény kombinálható egyéb, a kultúrában kétszikű gyomnövények ellen engedélyezett készítménnyel, annak engedélyokiratában meghatározott dózisával. Kombináció esetében mindig figyelembe kell venni a kombinációs partner kijuttatási paramétereit! 25 °C feletti hőmérsékleten, a fokozott fitotoxicitási veszély miatt tilos a készítménnyel permetezni! A készítményt alacsony nyomáson, közepes cseppmérettel kell kijuttatni.

  További gyártói ajánlás a Benta 480 SL készítményhez: A szer 2-4 leveles fenológiai állapotánál kijuttatva biztosítja a legjobb biológiahatást. Ha a száraz gyomnövényekre kipermetezett készítmény 6-8 órán belül megázik, akkor biológia hatáscsökkenéssel kell számolni. Eső után csak 2-3 nappal később szabad kipermetezni, ha meggyőződtünk arról, hogy a kultúrnövényen a védő viaszréteg már regenerálódott. Szuperszelektív egyszikűirtó készítményekkel tankkeverékben a Benta 480 SL-t kipermetezni tilos! A szuperszelektív egyszikűirtó készítményt vagy a Benta 480 SL tervezett alkalmazása előtt 4-6 nappal, vagy az alkalmazása után 4- 6 nappal juttathatjuk ki önmagában!  Rovarölőszeres kezelést csak Benta 480 SL kijuttatását követő egy hét múlva végezhetünk! Nedvesítő szerrel tankkeverékben a kijuttatását nem javasoljuk!

 • bentazon, imazamox

  Corum
  Szójában a kezelést posztemergensen, a kultúrnövény 2-8 leveles állapotában, a magról kelő kétszikű gyomnövények 2-4 leveles fejlettségénél kell elvégezni. Felhasználható egyszeri kezeléssel 1,9 l/ha dózisban, valamint osztott kezeléssel (a két kezelés között 7-14 napos eltéréssel) 0,95 + 0,95 l/ha dózisban. A gyomirtó hatás fokozására a készítményhez metiloleát + metilpalmitát hatóanyagú adalékanyag hozzáadása szükséges. A készítmény magról kelő egyszikűek elleni mellékhatással rendelkezik. 25oC fok feletti hőmérsékleten, a fokozott fitotoxicitási (perzselési) veszély miatt tilos a készítménnyel permetezni! Amennyiben a terület kiszántásra kerül, csak pillangós növénnyel vethető újra. A kezelt területre 12 hónapig repce és cukorrépa nem vethető!

 • imazamox

  Pulsar 40 SL, Listego
  Szójában korai posztemergensen kell a készítményt kipermetezni a magról kelő egy- és kétszikű gyomnövények tömeges kelésekor, azok 1-3, illetve 2-4 valódi leveles állapotában 1 l/ha dózisban. Amennyiben a kezelt terület kiszántásra kerül, csak pillangós növénnyel vethető újra. A kezelt területre 12 hónapig repce és cukorrépa nem vethető!

  A készítmény az alábbi gyomnövények ellen hatékony: Amaranthus spp., Abutilon theophrasti, Ambrosia artemisiifolia, Avena fatua, Chenopodium spp., Datura stramonium, Galium aparine, Mercurialis annua, Polygonum lapathifolium, Polygonum persicaria, Sinapis arvensis, Panicum miliaceum, Sorghum halepense, Solanum nigrum, Stachys annua, Xanthium spp.

 • tifenszulfuron-metil

  Refine 50 SX

  Maximum 1 alkalommal 10-15 g/ha dózisban 200-300 l/ha vízzel kijuttatva. A kezelést az első hármasan összetett valódi levelek megjelenésétől a kultúrnövény 10-15 cm-es fejlettségéig kell elvégezni. A magról kelő kétszikű gyomfajok 2-4 valódi leveles korukban a legérzékenyebbek a készítményre. A szer esetenként enyhe növekedébeli depressziót, levélsárgulást okozhat, de ezeket a tüneteket a szója maradéktalanul kinövi. A gyomirtó hatás fokozására a készítményhez Trend 90 nedvesítő szer hozzáadása szükséges 0,1%-os koncentrációban. 25oC fok feletti hőmérsékleten, stresszhelyzetben lévő szójában a fokozott fitotoxicitási veszély miatt a kezelés nem ajánlott. Az engedély érvényessége: 2017.06.30.

  A kétszikű gyomnövények ellen a fenti hatóanyagok egyikét vagy kombinációkat lehet összeállítani, a gyomflóra függvényében. A megfelelő készítmények kiválasztásához minden esetben növényvédelmi szakembert ajánlott bevonni.


Dr. Nagy Ida
Lajtamag Kft.

logo szurke © 2019 LAJTAMAG Mezőgazdasági Termelő, Szolgáltató és Kereskedelmi Kft. ÁSZF  
Cím: 9246 Mosonudvar, Bereki u.1.  
Telefon: +36 96 578 280  ● Fax: +36 96 578 288 ● e-mail: Impresszum  
facebookyoutubeinstagram Jogi nyilatkozat  
Oldalunkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.