fejlec logo magyar    english   

A szója a Földön az ötödik legfontosabb vetett növény. Vetésterülete a földön 80 millió hektár. Az Európai Unióban kb. 300 ezer hektáron termesztik. A világon olajnövényként tartják számon, hazánkban a fehérje növényekhez sorolják. Haberlandt Frigyes 1873-ban 20 változattal kezdte a termesztését. A második világháború alatt 37 ezer ha területen, 1988-ban 66 ezer ha a vetésterület. 2010/2011-ben Magyarországon 39 ezer hektáron folyt a termesztése.

szoja 0A szója termesztése már az előző évben elkezdődik. Nagyon érzékeny a csapadékra és a hőmérsékletre, mivel nagy hőigényű növény. (A később érő fajták 2500-és 2700 évi összhőösszeget is igényelnek a termés kialakulásához). Szereti az egyenletes meleget, amihez virágzáskor magas páratartalmat igényel. Emiatt fontos a jó termőhely meghatározása, hisz ellenkező esetben termesztése nem lesz jövedelmező. A szója egyébként jól hasznosítja a talaj nedvességtartalmát, átlagosan 300-400 mm csapadékot igényel a teljes tenyészidőszakban. Jó termésre akkor számíthatunk, ha ebből június közepétől augusztus elejéig egyenletes eloszlásban legalább 150-200 mm esik. Öntözés nélkül csak a nagyobb folyó völgyek párásabb környezetében lehet termeszteni. Nagy termést csak a mélyrétegű, jó vízgazdálkodású, tápanyagokban gazdag középkötött vályog talajokon lehet elérni.

A szója számára szükséges makro és mezo- tápelemek nagy részét javasolt előző esztendőben visszapótolni, és tarlóhántással belekeverni a majdani vetőágyba. Természetesen talajvizsgálatokkal lehet pontos adatokat adni, de általánosságban elmondható, az elővetemény lekerülése után foszfor és kálium hatóanyagból 200-300 kg/ha adagot érdemes foszforpentoxid, és káliumoxid formában kijuttatni. Fontos, hogy a talaj teljes vízzáró réteggel simítva teleljen át. Tavasszal a talaj előkészítéskor 200-300 kg/ha mennyiségben nitrogéntartalmú műtrágya kijuttatása javasolt. Fontos a 12-18 cm mélységben történő bedolgozás a vetés előtt két héttel. A vetésmélység beállítása rendkívül fontos. Az ammónia felszabadulás káros hatással lehet a vetőmag csírázására. A szója csírázásához legalább 6-8 oC talajhőmérséklet kell, ezért a szóját nem szabad korán vetni. Az optimális vetés idő április közepén van, de a gyors és egyenletes kelés érdekében ez akár április végéig is kitolható. Soha ne felejtsük el, hogy a talajhőmérséklet fontosabb, mint a naptári dátum! A szóját 45-50 cm-es sortávolságra szoktuk vetni, talajnedvesség függvényében 3-6 cm mélyre. Kelés után nagyon fontos az állomány homogenizálása, javasolt citromsavas borkősavas lombtrágya kijuttatása 1-3 liter /ha dózisban. Mivel a szója öntermékenyülő növény, ezért érdemes arra törekedni, hogy amikor eléri a növény a teljes magasságot, akkor kezdjen el virágozni. Virágzás előtt két héttel bór molibdén és kálium tartalmú borkősavas lombtrágya kijuttatása szükséges a tökéletes virágzásért, a megfelelő pollenmennyiségért. A hüvelyek kifejlődéséhez nagy adagú káliumra van szükség. A növekedési ciklus egyöntetű fenntartásához gyomirtóval egymenetben kálium és foszfor tartalmú lombtrágya kijuttatása javasolt 3-5 liter/ha dózisban, ami elősegíti az erős gyökérzet kialakulását. Ezáltal az alsóbb és felsőbb hüvelyek viszonylag egyszerre érnek be. A hüvelyekben 2-4 mag fejlődik, fontos az egyöntetű érés a könnyebb betakarítás miatt. Természetesen az egészséges növény munkaszervezési okokból deszikálni szoktuk. Mivel a hüvelyek lecsüngők és erősen szőrözöttek, javasolt káliszappan hatóanyag kijutatása tapadásfokozóként a növényvédelmi kezelések alkalmával, illetve deszikáláskor is a hatékonyság miatt. Fontos, hogy a minél kisebb betakarítási veszteségek érdekében a hüvely magasság a talajtól min. 10-15 cm legyen, ezt csak okszerű folyamatos lombtrágyázással, aktív növekedéssel érhetjük el. A szója mag 36-42% fehérjét és 18-2 % olajat, valamint A, B, E, K vitamint és több biológiailag aktív vegyületet is tartalmaz. Ezek kialakulásához nagyadag nitrogénre, és nagymennyiségű mikroelemre van szüksége a növényeknek. Pótlásukhoz borkősavas kötésben nagy adagú nitrogén és kén kell.
A szójafehérje aminosav összetételét tekintve biológiailag teljes értékűnek tekinthető, mivel a legfontosabb aminosavak megtalálhatók benne. A szójaolaj tökéletes étkezési olaj, és itt említeném meg, miért is nem kezeljük úgy a szóját, mint a repcét vagy a napraforgót, mint olajos növényt? Mindenre ugyanúgy szüksége van mint minden olajos növénynek. A szója a hüvelyesek közül az egyik  legnagyobb tápanyagigényű növényünk és közel sem fordítunk annyi figyelmet a termesztésére, mint amit igényel.
A szója fajlagos tápanyag igénye 1 tonna termésre vonatkoztatva: 6,5 kg N, 3,9 kg P2O5, 5,5 kg K2O.
A fajlagos műtrágya igénye 45-75 kg Nitrogén, 35-62 kg P2O5, 35-65 kg K2O. Elemek feltüntetése esetén a műtrágyát át kell számolni pld. 1 P = 2,29 P2O5. Természetesen sokféle együttállás befolyásolja a nitrogén meghatározást a szójánál, de az biztos, hogy a nitrogén szükséglet 60-70% -át javasolt a talajba dolgozni a vetés előtt.
A hiedelmekkel ellentétben a szója kifejezetten cink és bór igényes kultúra, ami agyagosabb talajoknál még nagyobb mértékben jelenik meg. Meszezés után, vagy meszes talajokon csökken a Cink oldhatósága, így a felvétele is, ami még a bór és molibdén hiányát is eredményezheti.
 
A szója jelentősebb kártevői


Gamma bagolylepke: A hernyók kártétele először nem is látszik, a levelek alatt meglapulnak. A nagyobb lárvák lyukakat rágnak a levelekbe, komoly fertőzés esetén a fő erek látszanak csak a levelekből.  A lepke rajzása május végén kezdődik, ahogy melegszik az idő. Rovarölőszeres kezeléssel egymenetben káliszappan hatóanyag kijuttatása javasolt, a hosszabb hatástartam miatt, így már előlegezzük a vadriasztást is.
 
Csipkéző barkó: A talajban telel át és március végén jön elő. Az érési táplálkozást nem a szójában folytatja, hanem a lucernában. Az imágó jelenléte könnyen észrevehető a levelek szélén az U alakú rágásról. Tojásait egyesével helyezi a levelekre. A kikelt lárvák lehullnak, majd megrágják a szója gumóit, gyökereit. A kifejlődött rovarok június-júliusban rajzanak, így a védekezésre ez az időpont javasolt.
 
Levéltetvek, atkák mellé a sárga mozaik vírusról is kell beszélnünk, hisz a vírusvektorok (levéltetvek, atkák) terjesztik. A káliszappan hatóanyag ismét használható rovarölőszerként is, illetve 3 liter/ha dózisban a vadriasztást is megoldja ebben az időpontban (egészen virágzásig). Fontos a rovarok elleni védekezés, mivel a mozaik vírus a termés felét is elviheti.  Másodlagos kártételként a magok vontatott érése is a számlájára írható. Ellene a megelőző rovarvédelem, a megléte esetén a terjedés megakadályozására az atplussos parafinolaj az egyetlen megoldás.
 
Gombabetegségei közül a Fusarium egyre jelentősebb, az állomány jó kondiban tartása, a növénysűrűség a megelőzésben első helyen van.
A fuzárium gyengültség és sebparazita, nagyon fontos, hogy vad, rovar és egyéb sérülések esetén a növényi viaszréteg visszazárása. Elsődleges védelmet ad parafinolaj és atpluss 1%-ban.
 
Fehérpenészes szárrothadás, és a peronoszpóra ellen felszívódó hatóanyagokkal, és kontakt bevonatokkal szükséges együtt védekezni.
 
A hólyagos levélfoltosságot még kevesen ismerik. Az alsó leveleken jelennek meg először az apró világoszöld foltok, amik később barna folttá változik, majd a foltok közepén hólyagok fejlődnek ki. Erős fertőzés esetén a levélzet elpusztul. Védekezésként a rézoleát atpluss parafinolaj 1%-os töménységben tökéletesen megoldja problémánkat, egyszerre véd a peronoszpóra, a vírusfertőzés és a hólyagos levélfoltosság ellen is. Hűvösebb időjárás esetén az atplus - parafinolaj (40 szénatommal) 1%-os töménységben felszívódó gombaölő (azolok, strobulimok) hatóanyag kombinációval hosszabb védelmet biztosít.
 

Most ennyi fért bele.
Eredményes termesztést, és jó munkát kívánok mindenkinek!

Lévay László 

arlista

zoldtragya

szoja


csaladbarat logoszines 175

logo szurke © 2019 LAJTAMAG Mezőgazdasági Termelő, Szolgáltató és Kereskedelmi Kft. ÁSZF  
Cím: 9246 Mosonudvar, Bereki u.1.  
Telefon: +36 96 578 280  ● Fax: +36 96 578 288 ● e-mail: Impresszum  
facebookyoutubeinstagram Jogi nyilatkozat  
Oldalunkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.